BVK130182_36.jpg
BVK130182_02.jpg
BVK130182_04.jpg
BVK130182_06.jpg
BVK130182_07.jpg
BVK130182_09.jpg
BVK130182_10.jpg
BVK130182_12.jpg
BVK130182_16.jpg
BVK130182_17.jpg
BVK130182_20.jpg
BVK130182_23.jpg
BVK130182_22.jpg
BVK130182_24.jpg
BVK130182_25.jpg
BVK130182_27.jpg
BVK130182_28.jpg
BVK130182_18.jpg
BVK130182_19.jpg
BVK130182_49.jpg
BVK130182_47.jpg
BVK130182_46.jpg
BVK130182_45.jpg
BVK130182_51.jpg
BVK130182_52.jpg
BVK130182_53.jpg
BVK130182_50.jpg
BVK130182_30.jpg
BVK130182_29.jpg
BVK130182_44.jpg
BVK130182_39.jpg
BVK130182_40.jpg
BVK130182_41.jpg
BVK130182_42.jpg
BVK130182_43.jpg
BVK130182_34.jpg
BVK130182_37.jpg
BVK130182_38.jpg
BVK130182_48.jpg
BVK130182_35.jpg

Compton Avenue

Beautifully renovated with high ceilings and a wealth of period features, this three-storey townhouse is one of the finest examples of how Victorian architecture can be brought shining into the 21st Century. Bespoke design has been combined with the natural character of the building for a truly refined finish, creating the perfect balance between home comforts and a luxurious lifestyle. It is a versatile space with 4-6 bedrooms and 3-5 reception rooms, so it will suit families of all sizes and generational combinations, and for investors it has the potential to generate a separate income from the lower ground floor. Standing in the heart of Seven Dials, with its vibrant café culture and boutique shops, it is also just minutes from Brighton Station, plus the local schools are exemplary, and the beach and city centre are within walking distance. With so many desirable features, it will appeal to anyone looking to live in style and comfort by the sea.

style:
bedrooms:
4
bathrooms:
2
living rooms:
4

parking:
Street Parking
location:
Seven Dials


back to results read full details brochure and floorplan view map book a viewing or call 01273 221102
Price
£1,450,000
ID
rps_loc-BVK130182
Type
House
Sold
No
Contract
Sale
Status
Available
Location
Seven Dials
Rooms
4
Beds
4
Baths
2

Why you'll like it...

Style: Victorian townhouse (1850) Bedrooms: 4-6 double Living rooms: 3-5 exceptional Outside: South-east facing garden and patio, planting and balcony to the front Area: 2270 sq.ft Location: Seven Dials/West Hill Conservation Area Parking: Permit parking zone Y Why you’ll like it: Built during the 1850s as a direct response to the London to Brighton train line opening in 1841, this exceptional family home was always intended for the fashionable elite who were making the move from the Big Smoke to the sunny coast. Unlike many similar properties, this house has remained one dwelling, and having been beautifully maintained and restored throughout the years, it retains the same air of grandeur today. Compton Avenue has arguably the most impressive street scape within the West Hill Conservation Area with period properties lining either side of a wide tree-lined road, and this house is hugely attractive on the approach, set back behind neat topiary and an originally tiled path and steps leading up to the front door. The ground floor is raised offering privacy from the street, yet natural light is able to permeate through to the lower ground floor below. Kitchen and family room: Upon entry it is immediately evident the current owners have a refined eye for interiors. The Farrow and Ball palette throughout is fresh yet subtle in delicate grey and sage hues which complement the warm honeyed tones of the floorboards beautifully. Above your head the ceilings soar adorned with the finials and decorative plasterwork of the era and natural light streams in to the first of the stunning reception rooms via dual aspect windows. Once two rooms, the kitchen and sitting room have been opened to create one bright and sociable space, although they can be divided by timber bi-fold doors for more intimate gatherings. Throughout the house, reclaimed and restored cast iron radiators warm each room, yet the option is there for an open fire to add atmosphere to wintery evenings. This has a grand marble surround in keeping with the period, and there is ample space to cosy up with the whole family. During summer, the full height bay window opens to a balcony so you can sit out in the evening sun or simply invite the cool breeze to flow through. On the southern side of the room, the bespoke, hand-built kitchen has solid oak units topped with granite, and within these the range cooker and ceramic butler sink have been seamlessly cut-in. The dishwasher has been integrated, however, and space has been left for an American fridge freezer, plus you can dine in here or within the formal dining room leading out to the garden. Dining room: A versatile space, this room could be interchangeable as either a bedroom, a tranquil home office, a play room or as a sitting room depending on need. The current owners use it as an entertaining space which is a joy during the warmer seasons where guests can spill outside to enjoy the sun. Wall panelling below the dado line was reinstated and the unique, fully glazed bay window was restored, framing the most exquisite views of the garden. The garden: Perfectly private and genuinely peaceful for a city centre location, the garden is a treat for the senses with scented plants, pretty florals and well-established borders along its original flint walls which provide shape and texture to the space while creating a screen from neighbouring homes. A small shed has been cleverly hidden to house garden furniture and tools and there’s a seating area for alfresco dining where, being south-easterly, it receives plenty of sunshine well into the evening. The lower ground floor: Mirroring the ground floor rooms in size and shape, there are two further reception rooms and a stunning period-inspired bathroom on the lower ground floor. The principal rooms are again connected by timber bi-folding doors, so you can use one room as a bedroom with the other as a reception which opens to the lower patio garden area. This becomes a seamless extension of the space during summer and links to the upper garden via a spiral staircase, then in winter, a contemporary wood burning stove warms the entire floor to perfection. These rooms are currently used as a second reception area for the family who have older children who like to entertain independently, but with the addition of a kitchenette in here, this could be a self-contained apartment as it has its own street entrance. Ideal for au pairs, family members, or as a supplementary income through holiday letting; this is another fantastically versatile part of the house. With a modern take on the Victorian style. The bathroom has a classic chequer board floor below a freestanding slipper bath and a traditional rainfall shower, and the shower tray and wash stand are marble for a luxurious finish. 1st floor bedrooms: Polished floorboards make way for natural sisal carpet as you rise the stairs to the first floor where bedroom four is peacefully positioned to the rear of the building overlooking the green of the garden. This has a bay window which is unique for the rear of the property, and this one has been replaced with a replica: timber-framed and double-glazed for optimum warmth and quiet. It is a fine size double room with a period fireplace and space for free standing furniture, and a separate WC sits conveniently next door on the landing. A few steps lead up to bedroom two which shares the same sunny orientation over the garden and has incredibly high ceilings which maximise the full height wall of built-in storage in here. Next door, the effortlessly elegant master bedroom is restful, light and airy with a wide sash framing views of the period homes and mature trees opposite. Bathroom and bedroom 4: The upper bedrooms share use of the second family bathroom which again combines traditional bathroom styles with contemporary. A rainfall shower sits over the bath and a vintage radiator warms the room and towels when needed. On the landing, the original linen cupboard also houses the immersion water heater, and a further flight of stairs takes you to bedroom four. A tranquil haven at the top of the house, this room feels peacefully tucked away. It is another lovely double room with garden views to the south and has stylish built-in wardrobes to maximise the floor space further. Agent’s thoughts: This exceptional home has been expertly restored and renovated, making it one of the most impressive properties on the market. Every surface has been cleverly designed with both form and function in mind, and the location could not be more ideal for those looking to live the quintessential Brighton and Hove lifestyle. Owner’s secret “This has been a wonderful family home for us as it has evolved as the children have grown into teenagers; allowing us the space to never feel on top of one another. We love entertaining here, but equally it feels homely for family time, and it is incredibly peaceful for somewhere so close to the city centre. Seven Dials has a unique character, and this road in particular has a real sense of community. There are lots of families here, and you are also only ten minutes from the beach; the city centre and St Ann’s Well Gardens. As commuters, the Station has been a blessing as you can be in London within an hour door to door. We no longer need the space or the favoured school catchment, but we have made man y happy memories and friends here so we will miss it hugely.” Where it is: Shops: Local 2 min walk, city centre 5 min walk Train Station: Brighton Station 3 min walk Seafront or Park: St Ann’s Well Gardens 5 min walk, Seafront 10 min walk Closest Schools: Primary: Brunswick Primary, Stanford Infants and Junior Schools Secondary: Hove Park, Blatchington Mill, Cardinal Newman RC Sixth Form: BHASVIC, Newman College Private: Brighton College, Brighton and Hove School for Girls, Windlesham Prep.

Like this? Tell your friends

Owner's secret...

“This has been a wonderful family home for us as it has evolved as the children have grown into teenagers; allowing us the space to never feel on top of one another. We love entertaining here, but equally it feels homely for family time, and it is incredibly peaceful for somewhere so close to the city centre. Seven Dials has a unique character, and this road in particular has a real sense of community. There are lots of families here, and you are also only ten minutes from the beach; the city centre and St Ann’s Well Gardens. As commuters, the Station has been a blessing as you can be in London within an hour door to door. We no longer need the space or the favoured school catchment, but we have made man y happy memories and friends here so we will miss it hugely.”

Agent's thoughts...

Seven Dials has managed to retain an air of ‘cool’ for many years without being pretentious. There are establishments and families who have lived here for decades, and yet new and exciting shops and bars pop up all the time too, keeping it fresh. The beach is just a stroll away, as are several popular parks, schools and the city centre and the proximity of Brighton Station makes it ever popular with commuters. It is truly cosmopolitan, and that’s what attracts so many people here.

where it is...



Shops: Local 2 min walk, city centre 5 min walk Train Station: Brighton Station 3 min walk Seafront or Park: St Ann’s Well Gardens 5 min walk, Seafront 10 min walk Closest Schools: Primary: Brunswick Primary, Stanford Infants and Junior Schools Secondary: Hove Park, Blatchington Mill, Cardinal Newman RC Sixth Form: BHASVIC, Newman College Private: Brighton College, Brighton and Hove School for Girls, Windlesham Prep.

Built during the 1850s as a direct response to the London to Brighton train line opening in 1841, this exceptional family home was always intended for the fashionable elite who were making the move from the Big Smoke to the sunny coast. Unlike many similar properties, this house has remained one dwelling, and having been beautifully maintained and restored throughout the years, it retains the same air of grandeur today. Compton Avenue has arguably the most impressive street scape within the West Hill Conservation Area with period properties lining either side of a wide tree-lined road, and this house is hugely attractive on the approach, set back behind neat topiary and an originally tiled path and steps leading up to the front door. The ground floor is raised offering privacy from the street, yet natural light is able to permeate through to the lower ground floor below. Kitchen and family room: Upon entry it is immediately evident the current owners have a refined eye for interiors. The Farrow and Ball palette throughout is fresh yet subtle in delicate grey and sage hues which complement the warm honeyed tones of the floorboards beautifully. Above your head the ceilings soar adorned with the finials and decorative plasterwork of the era and natural light streams in to the first of the stunning reception rooms via dual aspect windows. Once two rooms, the kitchen and sitting room have been opened to create one bright and sociable space, although they can be divided by timber bi-fold doors for more intimate gatherings. Throughout the house, reclaimed and restored cast iron radiators warm each room, yet the option is there for an open fire to add atmosphere to wintery evenings. This has a grand marble surround in keeping with the period, and there is ample space to cosy up with the whole family. During summer, the full height bay window opens to a balcony so you can sit out in the evening sun or simply invite the cool breeze to flow through. On the southern side of the room, the bespoke, hand-built kitchen has solid oak units topped with granite, and within these the range cooker and ceramic butler sink have been seamlessly cut-in. The dishwasher has been integrated, however, and space has been left for an American fridge freezer, plus you can dine in here or within the formal dining room leading out to the garden. Dining room: A versatile space, this room could be interchangeable as either a bedroom, a tranquil home office, a play room or as a sitting room depending on need. The current owners use it as an entertaining space which is a joy during the warmer seasons where guests can spill outside to enjoy the sun. Wall panelling below the dado line was reinstated and the unique, fully glazed bay window was restored, framing the most exquisite views of the garden. The garden: Perfectly private and genuinely peaceful for a city centre location, the garden is a treat for the senses with scented plants, pretty florals and well-established borders along its original flint walls which provide shape and texture to the space while creating a screen from neighbouring homes. A small shed has been cleverly hidden to house garden furniture and tools and there’s a seating area for alfresco dining where, being south-easterly, it receives plenty of sunshine well into the evening. The lower ground floor: Mirroring the ground floor rooms in size and shape, there are two further reception rooms and a stunning period-inspired bathroom on the lower ground floor. The principal rooms are again connected by timber bi-folding doors, so you can use one room as a bedroom with the other as a reception which opens to the lower patio garden area. This becomes a seamless extension of the space during summer and links to the upper garden via a spiral staircase, then in winter, a contemporary wood burning stove warms the entire floor to perfection. These rooms are currently used as a second reception area for the family who have older children who like to entertain independently, but with the addition of a kitchenette in here, this could be a self-contained apartment as it has its own street entrance. Ideal for au pairs, family members, or as a supplementary income through holiday letting; this is another fantastically versatile part of the house. With a modern take on the Victorian style. The bathroom has a classic chequer board floor below a freestanding slipper bath and a traditional rainfall shower, and the shower tray and wash stand are marble for a luxurious finish. 1st floor bedrooms: Polished floorboards make way for natural sisal carpet as you rise the stairs to the first floor where bedroom four is peacefully positioned to the rear of the building overlooking the green of the garden. This has a bay window which is unique for the rear of the property, and this one has been replaced with a replica: timber-framed and double-glazed for optimum warmth and quiet. It is a fine size double room with a period fireplace and space for free standing furniture, and a separate WC sits conveniently next door on the landing. A few steps lead up to bedroom two which shares the same sunny orientation over the garden and has incredibly high ceilings which maximise the full height wall of built-in storage in here. Next door, the effortlessly elegant master bedroom is restful, light and airy with a wide sash framing views of the period homes and mature trees opposite. Bathroom and bedroom 4: The upper bedrooms share use of the second family bathroom which again combines traditional bathroom styles with contemporary. A rainfall shower sits over the bath and a vintage radiator warms the room and towels when needed. On the landing, the original linen cupboard also houses the immersion water heater, and a further flight of stairs takes you to bedroom four. A tranquil haven at the top of the house, this room feels peacefully tucked away. It is another lovely double room with garden views to the south and has stylish built-in wardrobes to maximise the floor space further.

popular properties...

Baths 2
Beds 3
Living rooms -
House
£525,000
Baths 2
Beds 3
Living rooms -
House
£499,950
Baths 1
Beds 4
Living rooms -
House
£585,000