BVP180040_06.jpg
BVP180040_08.jpg
BVP180040_09.jpg
BVP180040_12.jpg
BVP180040_10.jpg
BVP180040_11.jpg
BVP180040_13.jpg
BVP180040_14.jpg
BVP180040_15.jpg
BVP180040_16.jpg
BVP180040_17.jpg
BVP180040_18.jpg
BVP180040_19.jpg
BVP180040_20.jpg
BVP180040_21.jpg
BVP180040_22.jpg
BVP180040_23.jpg
BVP180040_24.jpg
BVP180040_25.jpg
BVP180040_26.jpg
BVP180040_27.jpg
BVP180040_28.jpg
BVP180040_29.jpg
BVP180040_30.jpg
BVP180040_31.jpg
BVP180040_32.jpg
BVP180040_33.jpg
BVP180040_34.jpg
BVP180040_35.jpg
BVP180040_36.jpg
BVP180040_37.jpg
BVP180040_39.jpg
BVP180040_41.jpg
BVP180040_38.jpg

Brangwyn Way bn1

Guide Price £900,000 - £950,000 With green, open views to the front, and the South Downs National Park on its doorstep, this outstanding four-bedroom detached house feels more like a country manor than a city abode. Like its neighbours, the exterior is Neo-Tudor in style, yet inside it has been fully renovated and extended to create a generous family home; with a contemporary, quality finish. The rooms are well-proportioned and bright due to the east/westerly orientation, and the interior decoration is on-trend and immaculate. It also boasts a gym room/home office on the ground floor, a lovely rear garden with a swimming pool for summer fun, and a the driveway is large enough for four cars. Brangwyn Estate is a quiet residential area close to Patcham Old Village; popular with families and professionals alike due to the favoured school catchment, and being well located for the A23 and Preston Park Station, it is perfect for commuters too. The high level of renovation and the sought after location will mean this home is sure to be coveted by many.

style:
Detached
bedrooms:
4
bathrooms:
2
living rooms:
3
floor area:
four bedrooms, 2 reception rooms

outside:
2075 sq.ft
parking:
Off Street Parking
location:
Westdene


back to results read full details brochure and floorplan view map book a viewing or call 01273 683111
Price
£900,000
ID
rps_loc-BVP180040
Type
House
Sold
No
Contract
Sale
Status
Available
Location
Westdene
Home area
four bedrooms, 2 reception rooms
Rooms
3
Beds
4
Baths
2

Why you'll like it...

Style: Newly renovated and detached Neo-Tudor house Bedrooms: 4 double; 2 en suite Living Rooms: 2 exceptional including open plan kitchen and dining room Area: 2075 sq.ft Outside: West facing balcony and rear garden with swimming pool Location: West Patcham/Brangwyn Estate Parking: Driveway for 4 cars, plus free on street Why you’ll like it: The houses of the Brangwyn Estate were built during the 1930s when the Tudor-revival style was particularly in vogue; as was the desire for generous room proportions, and a focus on comfortable family living. This house exemplifies this, and as you approach, it certainly feels grand with an air of history in the leaded lattice windows and thick wooden beams. It is inside however, where the scale of the house and the quality of the renovation becomes apparent. It is immediately clear the current owners have a keen eye for interiors, as they have been careful to blend contemporary design and colour with the original features of the house. The result is a home which balances home comforts and modern luxury perfectly, and you are welcomed in to a bright and spacious entrance hall where natural light streams down the central stairwell through its glass balustrades. Every inch of this substantial home has been renovated to include a full rewire, new plumbing and heating, full redecoration and triple glazed windows have been fitted throughout, so you can move straight in and rest assured no maintenance costs will be coming your way for years to come. Unifying the ground floor, Karndean flooring with a rustic wood effect flows into the reception rooms to the left and right, and these are accessed through glazed double doors so the ground floor flows beautifully for entertaining. A cupboard ahead houses the in-house technology systems which have been hardwired throughout the property to ensure continuous connectivity. Each room is zoned for lighting, heating and sound, and all can be managed remotely through yours and your family’s smart phones – even when you are not in the country, so you can pop the heating on in time for your arrival home. The security system is also connected, as are the outdoor lights and sound, so you can listen to music while you relax by the pool – perfect. First to the left is the sitting room which spans the depth of the house so it has ample space for relaxation, work and play. On the eastern side you can cosy up on generous sofas in front of the open fire which sits inside the original brick and beamed fireplace, then on the western side, French doors open to the garden so you can spill out during the summer. For evenings in, the surround sound system has been built in and the TV is cord free and wall mounted, so you can enjoy an authentic cinema experience. Forming part of the rear extension, and again spanning the depth of the house is the second reception – a truly exceptional space which is immediately impressive. To the front of the room is a second open fire, with a striking Art Nouveau fire surround, creating a lovely atmosphere to dinner parties. A ten-foot dining table is in place with room to spare, and the contemporary kitchen gleams on the far side of the room. Dove-grey, gloss units run along the rear wall with the microwave, espresso machine and electric ovens integrated within them, and another row of units at base level divides the room with the induction hob and sink, seamlessly cut-into the sparkling quartz worktops. This is a fantastically sociable space, as a breakfast bar has also been built, in oak for contrast and texture, so guests or family can sit and chat to you as you cook. The modern country look is complete with pendant lights to illuminate the worktop and dining table, so you can set the mood. Outside, the garden is raised and terraced with a heated pool taking centre stage. Open to the south and the west this is a real suntrap during summer, and there is an area of lawn for sunbathing too. Edging the countryside it is abundant with wildlife, so it is a real treat for the senses out here, and with established borders it is nicely low-maintenance. Returning to the house, you pass a sleek downstairs WC and fully tiled wet-room, then up the plush carpeted stairs to the first floor bedrooms and bathrooms. A sizable landing divides the house in two with the master bedroom suite to the right. In here, there is plenty of space for a king-size bed and side tables as the floor space is maximised due to the walk in dressing room and en suite bathroom. Each of the bathrooms have been finished to a high standard with porcelain tiles in natural shades of grey, and each has a rainfall shower head and Flova taps. This room also has dual basins so no need for queues on busy mornings, and there is a wealth of mirrored storage for your toiletries. Just outside, you can access the balcony, which is west facing so you can sit out during the summer with an evening drink in the sunshine. Across the landing, is bedroom two which has a delightfully green vista across Preston Valley through its wide bay window, and a generous amount of mirrored storage to bounce the light around. As with every room, there are USB ports within the sockets – an essential in 21st Century living, and with triple glazing, you can always ensure a peaceful night’s sleep. A short corridor leads past the main bathroom which has the added luxury of a freestanding Pura bathtub and another wet-room style shower, then passing bedroom four you come to bedroom three which is tucked away down a few steps. The natural shape of the house creates vaulted ceilings in here which feels homely while not compromising on head space at all, and this room also has an en suite bathroom, in keeping with the style throughout the house. Agents Thoughts: The garage was converted into a gym as there is ample parking on the driveway, and a door leads to the secure side return which is the perfect spot for storing bikes/buggies/muddy boots and gardening tools, so they never need come through the house. Owner’s Secret: “We had originally planned to stay here, so every detail was considered in the renovation and only the finest materials and workmanship were used. We have been incredibly happy with the results, and it has been a great home with older children as there is so much space you never feel on top of one another. There is a lovely community atmosphere in this road, which is why so many people have stayed here so long. You can get in and out of town with ease, or walking in the country within 5 minutes, yet it is a fantastic space for entertaining too. We have found another project so we are moving on, but we will miss it here.” Where it is: Shops: Local 5 mins, The London Road and North Laines 15 mins by bus Train Station: Preston Park 15-20 min walk, Brighton 15 mins on the bus Seafront or Park: Park 5 min walk, Seafront about 15 mins by bus Closest Schools: Primary: Westdene Primary or Patcham Infant and Junior Schools Secondary: Patcham High School Private: Brighton College

Like this? Tell your friends

Owner's secret...

“We had originally planned to stay here, so every detail was considered in the renovation and only the finest materials and workmanship were used. We have been incredibly happy with the results, and it has been a great home with older children as there is so much space you never feel on top of one another. There is a lovely community atmosphere in this road, which is why so many people have stayed here so long. You can get in and out of town with ease, or walking in the country within 5 minutes, yet it is a fantastic space for entertaining too. We have found another project so we are moving on, but we will miss it here.”

Agent's thoughts...

This bright, spacious home is in a great location with Patcham Village shops nearby, and within a short drive to Brighton beach and the fashionable North Laine. The green spaces of Preston and Peacock Park are within easy reach as is Waterhall playing fields (the home of Brighton Rugby club and an excellent park for dog walking), and the fact that the A23 to London is on the doorstep should make this very appealing to those who need fast access to the Airports and London.

where it is...



Shops: Local 5 mins, The London Road and North Laines 15 mins by bus Train Station: Preston Park 15-20 min walk, Brighton 15 mins on the bus Seafront or Park: Park 5 min walk, Seafront about 15 mins by bus Closest Schools: Primary: Westdene Primary or Patcham Infant and Junior Schools Secondary: Patcham High School Private: Brighton College

The houses of the Brangwyn Estate were built during the 1930s when the Tudor-revival style was particularly in vogue; as was the desire for generous room proportions, and a focus on comfortable family living. This house exemplifies this, and as you approach, it certainly feels grand with an air of history in the leaded lattice windows and thick wooden beams. It is inside however, where the scale of the house and the quality of the renovation becomes apparent. It is immediately clear the current owners have a keen eye for interiors, as they have been careful to blend contemporary design and colour with the original features of the house. The result is a home which balances home comforts and modern luxury perfectly, and you are welcomed in to a bright and spacious entrance hall where natural light streams down the central stairwell through its glass balustrades. Every inch of this substantial home has been renovated to include a full rewire, new plumbing and heating, full redecoration and triple glazed windows have been fitted throughout, so you can move straight in and rest assured no maintenance costs will be coming your way for years to come. Unifying the ground floor, Karndean flooring with a rustic wood effect flows into the reception rooms to the left and right, and these are accessed through glazed double doors so the ground floor flows beautifully for entertaining. A cupboard ahead houses the in-house technology systems which have been hardwired throughout the property to ensure continuous connectivity. Each room is zoned for lighting, heating and sound, and all can be managed remotely through yours and your family’s smart phones – even when you are not in the country, so you can pop the heating on in time for your arrival home. The security system is also connected, as are the outdoor lights and sound, so you can listen to music while you relax by the pool – perfect. First to the left is the sitting room which spans the depth of the house so it has ample space for relaxation, work and play. On the eastern side you can cosy up on generous sofas in front of the open fire which sits inside the original brick and beamed fireplace, then on the western side, French doors open to the garden so you can spill out during the summer. For evenings in, the surround sound system has been built in and the TV is cord free and wall mounted, so you can enjoy an authentic cinema experience. Forming part of the rear extension, and again spanning the depth of the house is the second reception – a truly exceptional space which is immediately impressive. To the front of the room is a second open fire, with a striking Art Nouveau fire surround, creating a lovely atmosphere to dinner parties. A ten-foot dining table is in place with room to spare, and the contemporary kitchen gleams on the far side of the room. Dove-grey, gloss units run along the rear wall with the microwave, espresso machine and electric ovens integrated within them, and another row of units at base level divides the room with the induction hob and sink, seamlessly cut-into the sparkling quartz worktops. This is a fantastically sociable space, as a breakfast bar has also been built, in oak for contrast and texture, so guests or family can sit and chat to you as you cook. The modern country look is complete with pendant lights to illuminate the worktop and dining table, so you can set the mood. Outside, the garden is raised and terraced with a heated pool taking centre stage. Open to the south and the west this is a real suntrap during summer, and there is an area of lawn for sunbathing too. Edging the countryside it is abundant with wildlife, so it is a real treat for the senses out here, and with established borders it is nicely low-maintenance. Returning to the house, you pass a sleek downstairs WC and fully tiled wet-room, then up the plush carpeted stairs to the first floor bedrooms and bathrooms. A sizable landing divides the house in two with the master bedroom suite to the right. In here, there is plenty of space for a king-size bed and side tables as the floor space is maximised due to the walk in dressing room and en suite bathroom. Each of the bathrooms have been finished to a high standard with porcelain tiles in natural shades of grey, and each has a rainfall shower head and Flova taps. This room also has dual basins so no need for queues on busy mornings, and there is a wealth of mirrored storage for your toiletries. Just outside, you can access the balcony, which is west facing so you can sit out during the summer with an evening drink in the sunshine. Across the landing, is bedroom two which has a delightfully green vista across Preston Valley through its wide bay window, and a generous amount of mirrored storage to bounce the light around. As with every room, there are USB ports within the sockets – an essential in 21st Century living, and with triple glazing, you can always ensure a peaceful night’s sleep. A short corridor leads past the main bathroom which has the added luxury of a freestanding Pura bathtub and another wet-room style shower, then passing bedroom four you come to bedroom three which is tucked away down a few steps. The natural shape of the house creates vaulted ceilings in here which feels homely while not compromising on head space at all, and this room also has an en suite bathroom, in keeping with the style throughout the house.

popular properties...

Baths 2
Beds 3
Living rooms -
House
£525,000
Baths 3
Beds 5
Living rooms -
House
£1,350,000
Baths 1
Beds 2
Living rooms -
House
£385,000